Az aszeptikus betegellátás megköveteli a csíraszegény környezetet, a kórokozók számának, ill. fertőzőképességének csökkentését. Ecélból betartjuk a higiénés szabályokat.
FERTőTLENÍTÉS után kórokozó, STERILEZÉS után semmilyen mikróba nem maradhat életben.

Sterilezés módszerei:

  • Fizikai eljárás:
    • hőkezelés
    • sugársterilezés
  • Kémiai eljárás:
    • gázsterilezés
    • áztatás sporocid oldatban
  • Mechanikai eljárás:
    • szűrés      

Sterilezés eszközei:

  1. Hőlégsterilizátor:
    Jó hővezető anyagokat sterilezünk benne (fém, vagy hőálló üveg, porcelán tárgyakat). Száraz, forró levegő cirkulál a hőlégszekrényben, amely kiszárítja és elpusztítja a fehérjéket.
    Fontos a kellő behatási idő:
    • 160°C – 45 perc
    • 180°C – 25 perc
    • 200°C – 10 perc
    Az egyes darabok közt a levegő szabadon keringhessen!
    Csak száraz tárgyakat tegyünk bele!
    A felnyitott doboz már nem tekinthető sterilnek!
  2. Autokláv:
    A mikrobák elpusztítása túlnyomásos,telített gőz segítségével.
    • 121°C – 107,8 kPa – 20 perc
    • 134°C  - 205,9 kPa – 10 perc
    Kettős falú zárt edényrendszer, ahol a fehérjék kicsapódnak.
    Tárgyak csomagolásán át tudjon hatolni a gőz!
    Rozsdásodó tárgyakhoz nem alkalmazható!
    Tehetünk bele textilt, gumi- vagy műanyag tárgyakat.
  3. Sugársterilezés:
    Ionizáló sugárzás, baktericid és sporocid hatású.
    Nem korrodál, csomagoláson is áthatol.
  4. Gázsterilezés:
    Etilén oxid = ETO felhasználásával működik. Azonkívül, hogy ez a gáz az emberi szervezetre ártalmas, még számos tényezőre oda kell figyelni, mint pl. hőmérséklet, nyomás, gázkoncentráció.
  5. Antimikróbás szerek, vegyszerek:
    Pl.:
    • Gludesin – erősen toxikus, csak hőérzékeny eszközök sterilezésére használjuk.
    • Jód – lassú behatási idejű, és korroziv hatású.

Fertőtlenítés

Fertőtlenítés célja:

A mikróbák számának és fertőzőképességének csökkentése.

Befolyásoló tényezők:

  • Fertőtlenítendő anyag minősége (anyaga, felülete)
  • Felület szennyezettsége
  • Hőmérséklete
  • Behatási idő
  • Mikroorganizmusok száma és ellenállóképessége                                                                               

Módszerek:

Fizikai:

  • kifőzés
  • fertőtlenítés gőzzel
  • fertőtlenítés UV sugárzással

Kémiai:

  • fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
  • fertőtlenítés gázzal

Kémiai szerek:

  • klór és vegyületei
  • jód  és vegyületei
  • alkohol
  • glikol
  • aldehidek
  • tenzidek
  • fenolderivátunok
  • kombinált szerek

Kombinált:

hő + vegyi + mechanikai hatás együtt

  1. Kézfertőtlenítés:
    Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát
  2. A beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése
  3. Eszköz- és műszerfertőtlenítés
  4. Felületek (kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése
  5. Textiliák
  6. Hulladékkezelés