Az éttermi magatartás

Az illetlenség leginkább egy közös étkezés kapcsán lepleződhet le. Az illemszabályok értünk vannak, hogy jól érezzük magunkat, hogy a környezet és a körülmények valóságos kulturális élménnyé tegyenek egy étkezést. Egy üzleti partnerral kellemesen eltöltött este jó emléke potenciális érték lehet egy későbbi üzletkötésnél.

Hova menjünk?

Csak olyan étterembe, vendéglátóhelyre hívjuk vendégeinket, amelynek szolgáltatásait, körülményeit jól ismerjük, hogy zavartalan hátteret biztosítson találkozásunkhoz. Hogy telefonon asztalt tudjunk rendelni, ismerni kell a helység elrendezését, mert mindenhol vannak jó és kevésbé jó asztalok.

Asztalrendelés:

Elég egy - két nappal korábban asztalt rendelni. A meghívást illik egy héttel korábban megtenni az esemény előtt. Elegáns, ha alternatív javaslatot adunk az időpontot illetően. Rendeléskor tájékoztassuk az üzletvezetőt, hogy hányan megyünk, komplett vacsorára, vagy rendezvény utáni étkezéssel egybekötött beszélgetésre, partnerünk ízlésének és szokásainak megfelelő speciális igényeinkről.  
Az ajánlott asztal a bejárattól távolabb levő, fal vagy ablak melletti, esetleg box, amely kellő intimitást és hangulatot ad a beszélgetéshez.

Időpontok:

Az ebéd időpontját soha ne tegyük 12 óra elé vagy fél 3 utánra, 12 és 2 óra között legyen.
A vacsora meghívást célszerű 7 órára megadni, de időpontjában lehetünk rugalmasak is.
Ha bármilyen akadály van, az étteremben illik jelezni késésünket, ez csak a vendég jogán engedhető meg. A vendéglátónak kötelessége néhány perccel korábban érkezni, hogy ellenőrizze a kívánságainak megfelelő asztalt kapott-e, ill. illik fogadnia a vendégét.

Fogadás:

Kerülni kell a harsány ovációt, a teátrális gesztusokat. A találkozásnak kijáró mosoly kötelező, és a segítség is. Ha ruhatár személyzete vagy bennünket fogadó pincér nem segít, a vendéglátó feladata és kötelessége a kabát, felsőruha lesegítése. Illetlenség hagyni, hogy a vendég fizesse a ruhatár díját v. borravalót. Ajánlott a vendég érkezése előtt ezt előrendezni. Soha ne a vendéglátó vetkőztesse a vendégét. Ha a vendégünk hölgy, az asztal elfoglalása előtt pár percre távozik, nem illetlenség  rágyújtani, de a hölgyek megjelenésekor illik a cigarettát azonnal eloltani.

Asztal elfoglalása:

Ha a pincér v. teremfőnök fogad bennünket, ő vezeti asztalhoz a társaságot. Ilyenkor a pincér után vendégünk következik, ha hölgy is van ő az első. A vendéglátó zárja a sort.
Ha a vendéglátó vezeti fel a sort, mindig a férfinak kell zárni a sort.
Fővendég helye az asztalfőn van. 4 személyes asztalnál a bejárattal szemközti lehetőleg fal melletti szék a főhely. Ettől balra van a vendéglátó helye. Ha házaspár vendégünk van, akkor a vendéglátónak általában a házaspár között a helye. A felajánlott helyről meg kell kérdezni a vendéget, hogy megfelelő-e.
A vendég, ha köztük hölgy is van ő ül le először. A pincér feladata a szék előkészítése, asztaltól való távolabb húzása, vendég alá segítése. A 2. vendéghölgy leültetése a vendéglátó feladata. Előbb mindig a vendégek ülnek le, csak azután a vendéglátó.

Rendelés:

Időnk és módunk van a választásra. Nem illik az ár alapján rendelni. Bántó, ha valaki a legolcsóbb ételeket választja, vagy a legdrágább ételekre támad gusztusa.
A vendéglátó gondossága alapján , már maga a teríték egyfajta javaslatot ad arra, hogy mit rendeljünk. Az evőeszközök, poharak, tányérok száma némi eligazítást adhat. A vendéglátó is orientálhat egy-egy mondattal az étlapot vizsgálva. A választás joga a vendégé, ezzel lehetőségünk van, hogy alkalmazkodjunk a vendégünkhöz. Nem szokás az étlapon nem szereplő ételt kérni, és nem illik külön utasításokat adni az étel elkészítését illetően. Konzultálhatunk a pincérrel, hogy egyes ételek nevei mit takarnak. Egyben illik megadni a rendelést. Amikor befejeztük az evést, azt a tányéron egymás mellett levő jobbra mutató evőeszközökkel jelezzük. Ha belemerültünk a beszélgetésbe, megkérdezi a pincér hozhatja-e a következő fogást. A töltés is a pincér feladata, hacsak kifejezett jelzéssel, utalással nem vállaljuk azt magunkra.
Menü - sorrend:

 1. Hideg előétel
 2. Leves
 3. Meleg előétel (ha igényeljük)
 4. Főétel (ek)
 5. Sajt
 6. Desszert
 7. Gyümölcs
 8. Kávé
 9. Konyak

Amikor az asztalhoz érünk már rajta található a vajastál, amin a vaj található és mellette a szalvétába csomagolt meleg péksütemények, pirítósok. Ezek az étvágygerjesztő falatkák, a rendelés előtt egymásra nem várva fogyaszthatók. A vajat a tálhoz adott késsel a tányérunkra kell vinni, s a tört kenyér vagy péksütemény darabkákra saját késünkkel kell felkenni és fogyasztani.
Menüsorok:

 • ugyanaz a mártás kétszer ne forduljon elő a menüben
 • több húsos fogás rendelése esetén ne egyforma húsételeket válasszunk.
  Vörös hús: marhahús, sertéshús, vadhús
  Fehér hús: szárnyas, borjú, bárány

Terítékek:

Székünkkel szemben található a levesnek és főételnek jelképesen szánt lapos tányér és mélytányér.

 • Meleg ételt csak meleg tányérban illik szervírozni.
  A tányértól balra található kicsit beljebb a salátástányér, alatta a kenyértányér. A tányér két oldalán és előtte tálaljuk az evőeszközöket.
 • Az evőeszközök kívülről befelé való sorrendje ajánlja és kínálja a használatot is.
 • Legkívül az előételhez való kés (j) és villa (b) található. Kanalat nem raknak a terítékbe, azt a megrendelt levessel hozzák ki. 
 • Az előételek evőeszköze kisebb méretű a főételekhez szolgáló késeknél és villáknál.
 • Ha a leves csészében hozzák ehhez kisebb méretű kanál illik, mint a tányérhoz.
 • A keresztbe tett evőeszközök a sorrendet követve a sajthoz, desszerthez, gyümölcshöz szükséges eszközök.

Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, észrevétlenül lessük el, mint tesznek a többiek.

Étkezés:

A húsos előételeket késsel - villával esszük, a vágást nem igénylő ételeket csak villával. Csak villával kell enni az olasz tésztaféleségeket, ehhez további segédeszköz egy kanál. Késsel - villával való étkezésnél a villa a bal  a kés jobb kezünkben van, ha csak villával fogyasztjuk az ételt, akkor azt a jobb kezünkben kell tartanunk.
Leves fogyasztásánál a kis v. normál méretű kanalt a jobb kezünkben tartjuk, ha csészében hozzák ki a levest, a betét kikanalazása után a füleinél fogva a csészéből ki is ihatjuk a levest.
Éttermi étkezésnél vagy már a konyhában elkészítik, díszítik a tálunkat, vagy több személyes tálnál, az asztalunk mellé helyezett szervírozó asztalról, mellettünk készítik el tálainkat. Ilyenkor hozzászólhatunk az összeállításhoz.
Étkezésnél nem illik partnerünk tányérja felett - előtt átnyúlni, így ha olyan dologra lenne szükségünk, amit nem érünk el akkor kérhetjük asztaltársunk segítségét, vagy esetleg előfordulhat olyan eset is, hogy fel kell állni, ha valamire szükségünk van.

Felszolgálás:

A felszolgálók az étkeket jobbról adják be, jobb oldalról is töltenek. A salátát bal oldalról kell beadni a keresztbenyúlás elkerülése miatt.
A szalvéta tányérunk bal oldalán található. Az összehajtott szalvétát kiterítve ölünkbe helyezzük, védi öltözetünket a foltoktól és kéznél van ha szükségünk van, rá. Ha evés közben inni akarunk, ivás előtt mindig töröljük le szalvétánkkal a szánkat.

Poharak és italok: 

A poharak sora a tányérok előtt jobb oldalt kezdődik, és a képzeletbeli középvonalig tart. Az első pohár a legkisebb, az aperitifnek való, a legbelső pohár a legnagyobb, a vizespohár. Az aperitif általában rövidital, pálinka félék, coctélok, Martini, Campari. A tömény italokhoz kis pohárban kisérő víz jár. Fogyasztását illik az első fogás megérkezéséig befejezni.

Italválasztás:

 • Az előételhez száraz fehér bor illik.
 • A leves után nem illetlenség sört inni.
 • A fehér húsokhoz édeskés fehér pecsenyebor, vagy könnyű vörösbor ajánlott.
 • A vörös húsokhoz nehéz vörösbor illik.
 • Halhoz száraz v. félszáraz fehér bor jár.
 • Sajtokat könnyű vörösborral illik kísérni.
 • A desszerthez édes bor, aszú, vagy pezsgő kívánatos.
 • Az étkezést befejező kávéhoz, kávé utáni konyakot ajánlanak.

Ha valaki nem iszik alkoholt, azt tudomásul kell venni, az üdítőitalok választásáról egy dologra kell figyelni, szénsavas üdítőt általában étkezés végén ajánlott fogyasztani.

Töltés:

A pincér feladata. A főétel utáni bor az asztalon marad, és ha valaki  még kér, a házigazda tölt. Nem illik a borospoharakat színültig tölteni, egy cm-rel a pereme alatt, már tele van. Bort illik utántölteni, egyfajta figyelmesség is, kivéve, ha a vendég jelzi, hogy nem kér. Sört rátölteni nem illik, az első töltés a vendéglátó vagy a pincér dolga, továbbiakban nem illetlenség, ha a vendég maga tölti meg a poharát. Sörrel nem illik koccintani.
A röviditalt 10 - 12 C körüli hőmérsékleten, a sört 8 - 10 C, fehérborokat 12 - 14 C - on, vörös borokat szobahőmérsékleten 18 C -on ajánlott fogyasztani.
Elegánsabb helyeken az italt már előre hűtött poharakba töltik, hogy ne melegedjen fel túl gyorsan. A pezsgőnek jeges pezsgősvödörben a helye. A borok kihozatalához hozzátartozik a bor nyitás előtti bemutatása, kóstoltatása.

Dohányzás:

A vendéglátó részéről  a legnagyobb illetlenség dohányzó vendégét nem dohányzó helyre vinni. A dohányosok asztalánál kötelező a gyakori hamutál csere. A dohányosok étkezés közben ne dohányozzanak, vagy csak a vacsora végén a kávé, a konyak mellé.
Az elemi udvariassághoz hozzátartozik az udvarias tűzadás. A pincér ha látja ő adja a tűzet, ha nem akkor a vendéglátó is adhat, de akkor sem szabad átnyúlni az asztalon, inkább álljunk fel és kerüljük meg az asztalt.
Aki észreveszi a segítőszándékot, annak illik megvárni, míg helybe hozzák a tüzet.

Tartalom:

A társaság maga.
Az étkezés befejezéséig tilos üzleti tárgyalásba bonyolódni, nem ajánlott politikai fejtegetésekbe, vitákba keveredni, pénzről beszélni.
A vacsora, a meghívás akkor ér véget, ha a vendéglátó kéri a számlát és fizet. A vendégnek illik kezdeményezni a távozást, ha túl vannak a tartalom csúcsán. A legkellemesebb befejezési mód, a vacsorára és meghívás megköszönésén túl, a következő hivatalos vagy nem hivatalos találkozás időpontjának egyeztetése.

Fizetés:

A vendéglátó fizet, nem illik a vendégnek a számla végösszegéről érdeklődni. A szalvétával letakart számla és annak kifizetése a vendéglátó magánügye. Még a borravaló, felszolgálási díj is. Hivatalos üzleti tárgyaláson ÁFA - s számla kérése természetes, de egy baráti vacsora üzletinek minősítése sértő lehet. A vendégül látott partnernek kötelessége másnap lehetőleg telefonon, vagy írásban megköszöni a vendéglátást.