A kaszinó - etikett

Öltözködés:

Célszerű az arany középutat választani. A munkaöltöny, nyakkendő, utcai cipő mellett, legtöbb helyen a farmer is elfogadott, különösen ha egy mutatós, divatos zakó egészíti ki. A hölgyeket a túlöltözés veszélyétől kell óvni, a szabvány üzletasszony kosztüm, szolid sminkkel tökéletesen megfelelő egy sima kaszinó - estére.

Alkalmi kaszinó - esték:

Felvehető a szmoking, nerc - bunda. Különleges rendezvények, bálok ezek, amikor maga az alkalom kínálja a látványos belépőt. Gyakran a meghívó is figyelmeztet az  öltözködésre. Ilyenkor a kaszinó, a játéklehetőség csak kiegészítő az alkalmi eseményhez.
Megérkezéskor a recepciós pultnál az útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása kötelező a személyazonosság igazolására. Ezzel a kaszinó védi magát és vendégeit is. Az adatvédelem megilleti a kaszinóvendéget.
Aki betette a lábát egy kaszinóba, nem biztos, hogy kötelező játszania, akár csevegésnek sincs akadálya, amelyhez a bár megfelelő lehetőséget nyújt.
Az eligazodáshoz segít a recepciónál levő szóróanyag, amely a jétékszabály-magyarázatokkal körítve mutatja be a kaszinó játékkínálalát. Célszerűbb azonban a helyszíni tájékozódás, figyelni egy darabig a játékot, vagy megkérdezni a krupiétól. Soha ne a az asztalnál levő másik játékossal konzultáljunk.

Játékfajták:

 • black jack
 • huszonegy
 • rulett
 • póker
 • kockajáték: veszélyes, sokat lehet veszíteni
 • jétékautomaták:  tokent  váltani

A tandíjat általában meg kell fizetni, de a játékosnak meg van az az előnye, hogy maga szabja meg a tandíjat.

Kölcsönkérni a kaszinóban nem illik, de tilos is a személyzetnek kölcsönt, hitelt adni. Veszélyes is mert az elhatalmasodó játékszenvedély jele. A helyfoglalás előtt célszerű megnézni az asztalra helyezett táblán, hogy mennyi a minimum illetve a maximum tét.
Ha kártyajátékról van szó mielőtt valaki be akarna szállni jelezni kell ezirányú szándékát a már ott ülőknek.
Szigorú szabály, hogy a "nincs tovább" után tényleg nincs tovább, vagyis már nem lehet új téteket elhelyezni, a letett téteket más mezőre tolni vagy visszavenni. Ha előfordul ilyen esett az kitiltást von maga után meghatározott időre vagy örökre. Meghatározott kaszinóra vonatkozik, de ez az információ hivatalosan körbejár a többi kaszinó között  és előfordulhat, hogy az illetőt más kaszinóba sem engedik be.
Ha valaki megelőznek a tétek letételében reklamációnak nincs helye. Ennek megállapításában segíthet a játékot felügyelő figyelő kamera visszanézhető filmje, vagy más vitás kérdések eldöntésében.

Chasseur:

Kaszinói mindenes, italt hoz, zsetont vált. Borravalót illik adni.

Borravalók:

 • rulettasztalnál a plein tétösszege
  Ha összegyűlik előttünk 36 azonos értékű nyerőzseton egyet illik odaadni a személyzetnek. Egyes vendégek minden nyerő kör után adnak borravalót, mások csak akkor, amikor felállnak az asztaltól.
 • automatán nyert ötszámjegyű nyereményből 100 - 200 márkát illik adni a személyzetnek.
 • zsetonkasszának is adható 5 - 10 márka.

Külön szolgáltatástért pl. taxirendelés a recepcionisták kedvességét is lehet honorálni. Ajánlatos csak az előre bevezetett összeghatárig játszani. A visszatérő kiegyensúlyozott vendég szívesebben látott, mint az utolsó fillérig játszó hazárdőr.