Indirekt pulpasapkázás

Akkor alkalmazzuk ha a carieses üreget a pulpától csak vékony, de ép és határozott dentinfal választja el és a tünetek alapján a pulpának csak enyhébb irritációja áll fenn (hyperaemia vagy csak rövid ideje -1-2 nap- fennálló spontán jelentkező fájdalom). A beavatkozás hasonlatos az alábélelő módszerhez, de az itt alkalmazott anyagoknak a szigetelésen kívül gyógyhatásuk is van, mind a dentinre mind a pulpára (kalciumhidroxid, cinkoxid-eugenol, széles spektrumú antibiotikum és kortikoszteroidok kombinációja). Elvégezheti az orvos egy ülésben, ilyenkor a végleges tömés is elkészül, vagy két ülésben az orvos gyógyszerrel impregnálja a dentint és 2-3 hónap múlva gyógyszeres alábélelés után elkészíti a végleges tömést.

Indirekt pulpasapkázás menete ill. előkészítés ez alapján:

  • Érzéstelenítés
  • Szuvas dentin eltávolítása – üregalakítás
  • Az üreg csíramentesítése – pl.: klórhexidin-glukonáttal (pulpát nem irritálja)
  • Sapkázó anyag felvitele (cinkoxid-eugenol, kalciumhidoxid-cement)
  • Amalgámtömés alkalmazása előtt a sapkázó anyagot foszfát-cementtel fedni kell, hogy a hővezetést csökkentsük
  • Végleges tömés készítése

Direkt pulpasapkázás

Amennyiben a pulpaűr megnyílik, a gyógyszert közvetlenül a pulpasebre helyezi az orvos. Oka lehet caries, trauma, cavitás alakításkor véletlenül megnyílik. A szuvas részek eltávolítása után tisztítja a cavitast és csillapítja a vérzést, majd nyomásmentesen közvetlenül a pulpára helyezi a gyógyszert az orvos. Ez esetben is cinkoxid alapú anyagot használunk. Az orvos a puha sapkázó anyagokat félgömbszerű ónfóliával veszi körül, a túlcsorduló pasztát eltávolítja, hogy az a cementalap behelyezését ne nehezítse. Ha a fog szubjektív panaszokat nem okoz, a végleges tömés elkészíthető. Ha korábban gyulladásra, fertőzésre utaló szubjektív panaszok jelentkeztek, akkor helyesebb 2-3 hónapra cinkoxid-eugenol cementtel lezárni, s csak ezután elkészíteni a végleges tömést. Menet ugyanaz, mint az indirekt pulpasapkázásnál (Dycal a leginkább elfogadott sapkázó anyag).

Felületfertőtlenítés

A fertőtlenítő takarítás ugyan a takarítószemélyzet feladata, de egyrészt helyesebb, ha egyes tárgyak tisztán tartásáról az asszisztens gondoskodik, másrészt tudnia kell, hogy a fertőtlenítő takarítást hol és milyen gyakorisággal kell elvégezni.

A fertőtlenítő takarítás fertőtlenítőszeres súrolás, lemosás vagy permetezés. A fertőtlenítő szereket a gyártó által meghatározott koncentrációban kell alkalmazni. A nedves takarítás alapszabály. A permetezéses fertőtlenítésnél arra kell ügyelni, hogy a permet a kezelt felületet hiánytalanul befedje. Az ehhez használt oldatok nyújtott hatásúak, ezért a szert letörölni nem szabad.

Fogászati kezelések alatt a szájüregből kicsapódó permet, ez a mikroorganizmusokban bővelkedő, esetleg véres permet még akkor is ellepi a környező berendezési tárgyakat, ha exhausztort használunk. Kezelés után a berendezési tárgyakat az ajánlott felületfetőtlenítőszerbe mártott textíliával töröljük át kétszer és hagyjuk az oldatot rászáradni.

A köpőcsésze fertőtlenítését is ugyanezekkel a szerekkel, az erre a célra rendszeresített kefével végezzük. Mindehhez az asszisztens viseljen gumikesztyűt.

A rendelőben a padlót minden rendelés előtt fertőtleníteni kell, a WC-t és folyosót naponta egyszer. A falat hetente egyszer. A kezelőegységet minden rendelés után.

Felületfertőtlenítő szerek (1-2 %-osra higítva):

  • Nátriumhipoklorit
  • Neomagnol
  • Bradophen-H
  • Metasept