Gingivitis

Az ínygyulladás reverzibilis elváltozás, szemben a fogágy gyulladással, vagyis tapadásveszteség nem észlelhető. A plaque eltávolítását követően teljes gyógyulás és szöveti konszolidáció figyelhető meg.

Tünetei:

·         Szondázás hatására fellépő vérzés

·         Akut esetben íny színe élénkvörös, krónikus esetben kékes-vörös

·         Oedema, gingiva marginális vastaggá válik és az alig elemelhető szabad ínyszél és papillák könnyedén elmozdíthatók a fogfelszíntől

·         Papillák sokkal nagyobbak mint a fogköz,

·         Sulcus-ból fokozott folyadékkiáramlás

·         A beteg kellemetlen ízt érez, és szájszagról panaszkodik, A fájdalom csak az akut gingivitisre jellemző

Terápiája: Láz és fájdalomcsillapítás, depurálás, szájhigiéne, roborálás, vitaminok, stressz megszüntetése, chlorhexidin!!!

Gondozás

A rendszeres ellenőrzés elengedhetetlenül fontos a kezelés eredményének fenntartásában, hogy még akkor avatkozhassunk be, amikor egyszerű műveletekkel elejét vehetjük a súlyosabb állapot kialakulásának. Gyakoriságát, mely 3 és 12 hónap között változhat, egyénileg kell meghatározni.

Az ellenőrzés gyakoriságát befolyásoló tényezők:

·         Motiváltság, ismeret és képesség a plaque eltávolítására

·         Plaque képződés üteme

·         Fogkőképződés üteme

·         Plaque retenciós tényezők

·         A plaque baktériumainak pathogenitása

·         Occlusiós viszonyok

·         Cariesaktivitás

Depurálás - A depurálás magában foglalja a supra- és subgingivális plaque és fogkő eltávolítását, gyökérfelszínek lesimítását, fogak polírozását, az elszíneződött pellicula eltávolítását. A depurálást kéziműszerek, ultrahangos és szonikus depurátorok, valamint forgóeszközök segítségével végezhetjük.

Előkészítés amalgámtöméshez

§         Érzéstelenítés (fecskendő, tű, oldat, nyálkahártya fertőtlenítése)

§         Üregalakításhoz - Gömbfúrók – az üreg megnyitására és az üreg falain visszamaradt szuvas dentin eltávolítására alkalmasak, Kúpfúrók – retenciós forma kialakításához, Fissurafúrók – henger alakúak, üregalakításhoz, határainak megszabásához, Inlayfúrók – homlokuk felé 5-10° -nyit keskenyedő fissurafúrók. Üreg feltárásához, határainak megszabásához, Elliptikus fúrók – lekerekített fissurafúrók és az ún. körtefúrók tartoznak ide. Az üreg belsejének preparálásához.

§         Izoláláshoz – vattarolni, nyálszívó, Bányai-féle vattatekercstartó, Eggler-féle önműködő vattatekercstartó, nyálrekesz (kofferdam gumilepedő, kofferdamlyukasztó)

§         Alábéleléshez

§         Az egy felszínre kiterjedő, oldalfallal rendelkező (Black I. és V. osztályú, valamint nyaki cavitások töméséhez az orvosnak nincs szüksége segédeszközre)

§         A bonyolult üregrendszerű, több felszínre terjedő (MO, OD, MOD) II. osztályú cavitásokhoz matricára van szüksége (félkörös, körkörös)

§         Kézi keverésnél az adagolás az asszisztens dolga – reszeléket kis mérőkanállal, higanyt adagolóval az előírásoknak megfelelően.

§         Gépi keverésnél: a pontos arányt beállíthatjuk az adagoló segítségével, az időt időkapcsolóval állítjuk be. A gép által megkevert amalgámot az asszisztensnek tovább kevernie nem kell. A kapszulában forgalmazott amalgám a legmegfelelőbb, mivel az arány pontosan beállított.

§         Töméshez használatos műszerek: kézi (Williams-féle, Vajna-féle protektor, Heidemann-féle lapoc, gömbtömő, exkavátor) gépi: amalgámvibrátor (könyökdarabhoz hasonló és különböző tömörítő fejeket helyezhetünk bele), tömörebb és egységesebb amalgámot kapunk.