A fogászati fúrókat, csiszolóköveket használat után anyagi minőségüktől függetlenül csapvízzel leöblíthetjük, vérteleníthetjük (Haemosol-fertőtlenítő hatású is). A mechanikus tisztítást kézi fémkefével végezzük. Ezeket a műszereket fogászati műszerfertőtlenítő folyadékban fertőtleníthetjük (Dentosol, Dodarcana-S, Neomagnol) ill. vegyszerrel (Gludesin-toxikus hatású, ezért steril desztillált vízzel le kell öblíteni, Predentál) csíramentesíthetjük.

A kézidarabokat használat után alkohollal (60%-os izopropilalkohollal) töröljük le. Ezután Desipren v. Minuten spray-vel kétszer lefújjuk, majd a gépet bekapcsolt vízhűtéssel 20-30 mp-ig üresjáratban működtetjük.

A fogászati kézidarabok gyártói mindig megadják a sterilezés lehetőségeit is. Mielőtt bármilyen kézidarabot hőlégsterilizátorba tennénk, olvassuk el a kezelési útmutatót! A modern kézidarabok döntő többsége hőlégsterilizátorban 180°C-on, autoklávban 140 °C-on ill. ETO-ban (etilén-oxidos gázsterilizátorban) sterilezhető. Kézi és gépi mosogatást, dezinficiálást károsodás nélkül viselik. Speciális szilikon olajjal kell olajozni, időnként szétszedni és az alkatrészeket megtisztítani.

A funkciós lenyomat

A funkciós lenyomatvétel a protézis készítésének az a munkafázisa, amelynek során a fogpótlás alaplemezének határait, szélének vastagságát a környező lágyrészek működése közben határozzuk meg, a nem mozgó alaplemezt környező anatómiai képletek aktív, fiziológiás határokon belül történő mozgásaival.

A funkciós lenyomatot a berajzolás alapján készített egyéni kanál felhasználásával vesszük. A kanálnyeleknek több funkciója van: behelyezés, eltávolítás, helybetartás ill. a stabilitás ellenőrzése. A funkciós kanálnak (a felső funkciós kanál distalis széle kivételével) kisebbnek kell lennie a protézis végleges határainál.

Munkafázisok:

·         Egyéni kanál becsiszolása

·         Funkciós lenyomat elkészítése

·         Funkciós lenyomat ellenőrzése

Az alsó és felső egyéni kanál becsiszolását, határainak pontos megállapítását mozgáspróbák alapján végezzük.

1.       Szájnyitás

2.       Az ajak enyhe csücsörítése és a szájzugok szimmetrikus távolítása

3.       Nyelv mozgatása (alsónál)

4.       Az orrfúvás, az orr befogásával egyidejűleg (felsőnél)

5.       A nyelés

Használatos lenyomatanyagok

·         Oroplasztikus – szájhőmérsékleten lágyuló

·         Gipsz (rózsagipsz)

·         Kompozíciós lenyomatanyag (Stencek) (Xantigen, Kerr)

·         Cinkoxid-eugenol paszta (Momax, Repin)

·         Szilikonbázisú lenyomatanyag

Előkészítés:

·         Egyéni kanál

·         Frézer, mikromotor, egyenes darab

·         Lenyomatanyag

·         Keverőlap, spatula

·         Gipsz esetén gumicsésze, fémspatula