Cysta:

Hámmal bélelt tömlő, melynek üregét szalmasárga színű, híg, serosus jellegű folyadék tölt ki. Gyulladásos eredetű vagy fejlődési rendellenességből származó kórkép. A cysta fertőződhet, ilyenkor a cystában lévő folyadék zavaros, vagy gennyes lehet.  A cystára jellemző, hogy állandóan növekszik, ezért a környezetében lévő szöveteket elnyomja, a csonton felszívódás következik be. A gyulladásmentes cysta a betegnek panaszokat általában nem okoz csak akkor, ha már látható elváltozással jár  / fogakat szétnyomja, csont elődomborodik/.

Cystaműtétek

Cystostomia: nagy cystáknál végezzük  / diónál nagyobb /, a cystafal egy részének eltávolítása révén a cysta üregét a szájüreg melléküregévé alakítjuk. / Később a cysta ürege fokozatosan kitelődik csonttal. /

Cystectomia: a cystát teljes egészében hámbéléssel és kötőszövetes tokkal együtt távolítjuk el. Radicularis cystáknál a gócos fogat gyökértömjük, majd a cystectomiát kiegészítjük gyökércsúcsresectioval is.

A cystaműtétek műszer és eszközigénye:

·         steril kesztyű, steril izolálókendő

·         vizsgálóműszerek / tükör, szonda /

·         érzéstelenítés eszközei: st. fecskendő, st. tű, oldat

·         sebkampó, szike

·         fogászati csipesz, horgas csipesz, anatómiai csipesz

·         véső, vagy gömbfúró, fissura fúró, kalapács

·         csontcsípő, kaparókanalak / Volkman /

·         tűfogó, sebvarrótű, varróanyag, olló

·         steril törlések

·         öblítőfecskendő, steril öblítőszer

·         csontpótló anyag

Fogkő

Ha a plaque kalcifikálódik, a kialakuló depositum a fogkő, mely mineralizálódott plaque. A fogkő kemény, a fog klinikai koronájához vagy a fogművekhez erősen tapadó anyag. Felszínét minden esetben még nem kalcifikálódott plaque borítja. A subgingivális fogkő az ínyszéltől apicalisan, bármely tasakban megtalálható, nincs praedilectiós helye a szájon belül, esetek többségében szabad szemmel nem látható. A supragingivális legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik, az alsó frontfogak linguális és a felső molárisok buccális felszínein.

Depurálás

A depurálás magában foglalja a supra- és subgingivális plaque és fogkő eltávolítását, gyökérfelszínek lesimítását, fogak polírozását, az elszíneződött pellicula eltávolítását. A depurálást kéziműszerek, ultrahangos és szonikus depurátorok, valamint forgóeszközök segítségével végezhetjük.

Eszközei

Kéziműszerek:

§         Depurátor (penge, nyak, nyél)

§         Sarló alakú depurátor

§         Kapa alakú depurátor

§         Curette-kanalak

§         Gracey-féle curette-kanalak

§         Reszelő, Véső, Szonda

Ultrahangos és szonikus depurátorok

§         Az elektromos energiát mechanikai energiává alakítják, vibrációt végeznek, amely vízhűtés alkalmazása mellett kimozdítja a fogkövet.

§         Zavarhatják a ritmusszabályozó működését!!!

Forgó eszközök

Turbinába helyezhető acél és gyémánt láng alakú finírozókat használhatunk, ezek azonban nehezen kontrolálhatók, szövetkárosodást okozhatnak.