1836 - az interjú megszületése.

James Gordon Bennet, aki kitalálta ezt a műfajt.

1860-as évek: az első magyar interjú

Mi az interjú?

Az interjú lényegében nem más, mint egy olyan beszélgetés két (vagy több) ember között, amelynek témája talán másokat is érdekelhet. Az újságíró számára az interjú lehet műfaj és lehet egy anyaggyűjtési módszer is. Így tehát az elkészült beszélgetésből később éppúgy születhet riport mint  tudósítás. Emellett az interjúban valamilyen módon megjelenik az újságíró személyisége. Információ alapról van szó, de sokkal többet jelent. Párbeszéd az információ birtokában lévő személlyel.

Egy konkrét példa segítségével fejtse ki az interjú műfaját!

Mikor és kivel indokolt interjút készíteni?

A Bernáth László szerkesztette könyvből: „Az újságíró azért készít interjút valakivel, mert nagyon kíváncsi valamire. Valami olyanra, ami nagyon sok embert érdekel, izgat.”

Hogy kivel is készítjük, az majdhogynem mindegy. Amire fontos figyelnünk, hogy felkeltsük valahogy az olvasó/néző érdeklődését: egy kevésbé érdekes téma kapcsán az alanynak kell érdekesnek lennie, míg egy igen izgalmas beszélgetés alanya akár egy eleddig ismeretlen személy is lehet.

Hogyan készüljön az újságíró az interjúra?

A válasz egyszerű: alaposan… A viccet félretéve alaposan fel kell készülni vagy a megkérdezett munkásságából vagy a témából. Ha ismert emberről van szó, érdemes a vele korábban készült interjúkat elolvasgatni, a róla szóló cikkeket alaposan áttanulmányozni. Ha pl. egy írót látogatunk meg, ismerjük legalább azt a könyvét kívül-belül, amiről kérdezzük, de a legjobb, ha az egész munkásságáról van egy letisztult képünk.