Lenyomatanyagok:

Alginát

Szilikongumi lenyomatok

Ragasztóanyagok:

Kompozitok (kémiai kötésűek, fotopolimerizációs)

Kompomerek

Akrilátok:

Akrilát : 1936-ban a Kulzer cég dobta piacra, Paladon néven, melynek anyaga a metakrilsavas metilészter. A monomer alapmolekulából aktivált alapmolekulát hoznak létre, amelyek egymáshoz csatlakozva létrehozzák a polimer makromolekulát. Használható: EK, fogsor alaplemez, ideiglenes korona, fogsorba fogak, hidak és koronák leplezése

Készülékek anyagai:

Fogszabályozó készülékeink íveit olyan anyagból kell készítenünk, amely hajlítható, ugyanakkor megfelelően rugalmas és a szájüreg milliőjében korrózióálló. A fémötvözetek technológiájának fejlődésével változtak az orthodontiai kezelés során használatos ívek is, a fenti követelmények szem előtt tartásával.

Az orthodontiai ívek anyagai:

Legkorábban arany vagy platina-arany ötvözetet alkalmaztak, később a rozsdamentes acél és a króm, kobalt, nikkel kombinációi terjedtek el. Ezeknek az anyagoknak kiváló tulajdonságaik vannak, és mint a korábban alkalmazott arany, hőkezelhetők. A rozsdamentes acél fő összetevője a króm és nikkel, de található benne szén, magnézium, szilikon, foszfor, kén és vas is.

Legújabban a nikkel-titánium és a titánium-molibdén ötvözetek terjedtek el. A Nitinol 55% nikkelt és 45% titaniumot tartalmaz. Az ötvözetek nagy rugalmassága és kis keménysége jó fogmozgatási kontrollt tesz lehetővé azáltal, hogy már a kezelés kezdeti stádiumában nagy keresztmetszetű dróttal dolgozhatunk.

A zárak anyagai:

Lehetnek anyagukat tekintve fémből, műanyagból és porcelánból, illetve üveg kerámiából.

A fémzárak rozsdamentes acélból készülnek. Bázisuk, mely a fogfelszínre tapad, platinaháló és fólia kombináció, a felület növelése érdekében. A háló-fólia bázisú brackettek kis felületen és igen jól tapadnak, ezért mini bázisú bracketteknek nevezzük őket.

A műanyag zárak áttetsző műanyaghól vannak, a jobb esztétikai hatás elérése érdekében. Hátrányuk, hogy gyengébbek, nem mindig állnak ellen az ív húzó, csavaró hatásának és így eltörhetnek. Ha hosszabb ideig szájban vannak, elszíneződés is előfordul.

A porcelán és üvegkerámia zárak igen munkabírók, jól ragaszthatók. Eltávolításuk nehezebb és drágábbak mint az előbbiek.