Általános dolgok, tanulmányok

1983-ban születtem Budapesten, azóta is itt élek. Egyetemi tanulmányaimat 2002-ben kezdtem meg az ELTE BTK esztétika-portugál szakán, 2004-től kezdve a portugál szakot lecseréltem franciára. Így szeptemberben az esztétika szakot ötöd, a franciát negyedéves hallgatóként fogom megkezdeni. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem, franciául közép, portugálul alapszinten beszélek. Tapasztalt számítógép-felhasználó vagyok, minimális webszerkesztési és egyéb digitális technikai ismeretekkel is rendelkezem (főleg blogok).  

Az egyetemen 2004-ben tudományos ösztöndíjban részesültem, 2005-ben szerepeltem a XVII. Tudományos Diákköri Konferencián, ugyanebben az évben konferenciát szerveztem Hajas Tibor munkásságáról (további információ: http://hajastiborkonferencia.freeblog.hu), 2006-ban II. díjat nyertem az egyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete által kíírt Balassa Péter esszépályázaton, a 2006-2007-es tanévben pedig Köztársasági Ösztöndíjban részesültem.

Szépirodalom

Az ezredfordulótól kezdve foglalkozom komolyabban szépírással, 2001-től kezdve folyamatosan jelennek meg verseim és novelláim irodalmi folyóiratokban (Holmi, Kalligram, Árgus, Jelenkor, Kortárs - teljes publikációs listámat külön csatolmányként küldöm). Költői tevékenységemet 2006-ban a Petőfi Rádió Petőfi Sándor Ösztöndíjjal jutalmazta. 2004-től tagja vagyok a József Attila Körnek, 2006-tól a Magyar PEN Clubnak.  

Első önálló, verseket és prózai írásokat tartalmazó kötetem az idei könyvhéten jelent meg Repülési kézikönyv címmel a József Attila Kör JAK-füzetek sorozatának 149. darabjaként, a JAK és a L'Harmattan kiadó közös gondozásában, Korai Zsolt illusztrációival. A könyv tudomásom szerint elég jól fogy, az első hónapban 100 példányt adtak el belőle, azóta az első nyomás maradék 300 példánya is elfogyott, a kötetet után kellett nyomni.  

Tagja vagyok továbbá a tizenegy fiatal költőt tömörítő Telep Csoportnak (http://telep.freeblog.hu), akikkel több sikeres felolvasóestet és irodalmi rendezvényt tudhatunk magunk mögött, így többek között volt közös felolvasásunk az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón, a Művészetek Völgyében, illetve saját estünk lesz a JAK idei szigligeti táborában is, a Kalligram folyóirat pedig ez év végére egy tematikus szám keretében fog velünk foglalkozni.  

A fentieken kívül az idei évben a JAK szervezésében részt vettem egy felvidéki (Besztercebánya, Komárom) és egy erdélyi (Marosvásárhely, Félsziget fesztivál) felolvasókörúton, illetve szereplője voltam az idei Sziget Fesztiválon az Irodalmi Sátor "Friss versek" estjének is.  

2007 szeptemberében tagja voltam az Odyssee de Danube 2007 nevű nemzetközi művészeti rendezvénysorozat magyar delegációjának, melynek keretében közel 120 művésszel együtt hajóztunk le Bécstől Bukarestig a Dunán, minden nagyobb városban egy kisebb művészeti fesztivált (koncertek, tánc- és színházi előadások, beszélgetések, felolvasások) hagyva magunk után. Az eseményekről a litera.hu irodalmi portálnak írtam tudósításokat.

2006-tól kezdve szerkesztője vagyok a Kilincs (http://kilincsfolyoirat.hu) irodalmi folyóiratnak, mely eddig öt lapszámot (egy szimpa, két duplaszám) tudhat maga mögött.

Kritika, irodalomtudomány

Fentebb említett egyetemi tanulmányaim mellett 2005-től kezdve publikálok kritikákat szépirodalmi művekről és filmekről vezető folyóiratokban (Árgus, Holmi, Élet és Irodalom, Magyar Narancs, Kalligram, prae.hu), illetve esszéket és tanulmányokat világirodalmi témákban (az előbbiek mellett pl. a Nagyvilág és a Puskin utca folyóiratokban), 2006-ban Tóth Krisztina munkáiról tartottam előadást a XIV. JAK Tanulmányi Napok keretében.  

Marcel Proust művészetével kapcsolatos tanulmányaimat és esszéimet külön internetes blogon (http://proustonaut.freeblog.hu) is gyűjtöm, Jancsó Júliával, a magyar Proust-fordítóval 2006 februárjában készítettem nagyinterjút a Litera.hu portál részére.

2007. augusztus 16-án terjedelmes publicisztikám jelent meg a kortárs irodalmi élet és az online nyilvánosság kapcsolatáról a Magyar Narancsban, melyet a litera.hu irodalmi portálon egy írásbeli kerekasztal-beszélgetés követett.

Műfordítás

Szépirodalmi tevékenységeimmel nagyjából egyidőben kezdtem el komolyan műfordítással is foglalkozni, leginkább a klasszikus francia, illetve a kortárs francia-belga szerzők munkáit ültetem át magyarra. Műfordításaim a Nagyvilág, a Kalligram és a Kilincs folyóiratokban jelennek meg folyamatosan.

2004-ben és 2005-ben az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának alkalmából lefordítottam egy-egy francia regényt, melyek a Palatinus kiadónál jelentek meg. 2007-ben két műfordításomat beválogatták a Magyar Napló kiadó "Az év műfordításai 2007" című antológiájába.

2004 és 2005 nyarán másfél-másfél hónapot töltöttem a belgiumi Seneffe városában az ottani Európai Műfordítók Kollégiumában, ahol kortárs francia-belga szerzők műveit fordítottam.

Színház

2000-ben és 2001-ben a Nemzetközi Színházi Intézet ösztöndíjainak köszönhetően részt vettem az intézet ciprusi központjának antik görög drámával foglalkozó rendezvénysorozatán (tudományos konferencia, nyári egyetem, színházi fesztivál és workshopok) a ciprusi Pahos vágosában. A második évben saját produkciót vittem ki a színiiskolák fesztiváljára, melyet magam rendeztem.

2003 és 2004 között dramaturgként dolgoztam együtt a Timpanon Társulattal az Antigoné című előadáson, melyet itthon a Merlin Színházban és a Millennáris Teátrumban mutattunk be, majd ugyanabban az évben a produkcióval részt vettünk a Nemzetközi Színházi Intézet ciprusi központjának fesztiválján is.

Társadalmi aktivizmus, nemzetközi konferenciák

2003-ban testvéremmel, Dunajcsik Péterrel az Indymedia független médiaportál képviseletében részt vettünk és tudósítottunk WSIS - We Seize! alternatív konferenciáról, mely az ENSZ által szervezett World Summit on Information Society (Világcsúcs az információs társadalomról) nevű rendezvény mellett szerveződött Genf városában. Tudósításaim nyomtatásban később Varázsvölgy címen 2005 nyarán a Nagyvilág folyóiratban is megjelentek.  

2004-ben a Zöld Fiatalok képviseletében részt vettem az IGLYO (International Gay and Lesbian Youth Organisation - Nemzetközi Meleg és Leszbikus Ifjúsági Szervezet) lisszaboni konferenciáján, 2005-ben pedig újfent az Indymedia számára tudósítottam a bécsi World Cafe nevű nemzetközi rendezvényről és tanácskozásról.