•    minden egyes csomagnak külön marketingje van
•    elsődleges attrakció: Hévíz, Balf, Sárvár, Zalakaros, Bük
•    másodlagos attrakció: Eger, Budapest
•    az utazók választását befolyásoló tényezők:

o    utazók igénye (motiváció):
 • gyógyulás, pihenés, kikapcsolódás, ,megelőzés, jó közérzet, rekreáció, presztízs és életstílus
o    a célterület adottságai:
 • gyógyvíz, klíma, iszap, barlang, termálvíz (összetettség, széleskörűség), infrastruktúra (megközelíthetőség, szállodák), nyugodt és békés természeti környezet, szállodán belüli programok biztosítása (animátorok), egyéb kulturális attrakció a településen
o    környezeti tényezők
 • szervezeti, belső környezet: piac, fogyasztók
 • üzleti környezet: partnervállalkozások, szakemberek
 • külső környezet
o    vendégek speciális igényei
 • gyógyulás és kikapcsolódás, élményszerzés, bizalom az adott szolgáltató iránt, magas szintű minőség, magas színvonalú kiszolgálás, megfelelő étrend, építészeti kialakítás (akadálymentesítés)
o    5P
 • termék
  • természetes gyógytényezőkre épülő, nem természetes tényezőkre épülő, a komplexitása ki kell hogy fejezze a gyógyulás és a kikapcsolódás ígéretét, személyre szabott termékek, kiegészítő szolgáltatásokkal bővített / többszörösen összetett termék
 • ár
  • kialakítása bonyolult és összetett feladat, szem előtt tartandó hogy a túl magas árak miatt visszaesik a kereslet, beutaló, OEP és TB, egységes csomagárak (kedvezmények biztosíthatók), versenyképesség és összehasonlíthatóság
 • hely (értékesítés helye)
  • hagyományosan, egészségpénztáron vagy egészségbiztosítón keresztül, kezelőorvosok beutalói, nyugdíjas klubok, fittness klubok, vallási csoportok, speciális érdeklődésűek
 • eladásösztönzés
  • nem mindegy hol jelenik meg reklámunk (pl. hány helyen), a magasabb árkategóriájú promóció bizalmat kelt, legyenek tájékoztató jellegűek a reklámok, törekedni kell a meggyőző erejű reklámokra, jó a tanúsító reklám (hitelessé teszi) vagy az életjelenet reklám (beleélés) és az életstílus reklám
 • csomag-összeállítás
  • biztos piaci pozíciót ad, könnyebben azonosítható a termék, szélesebb a piac, nagyobb a profitlehetőség

A Széchényi-terv nemcsak a fürdők építését és felújítását támogatta, hanem azok marketing tevékenységének bővítését is előirányozta. Egy termék eladásához ma már nem elegendő csak a legyártás és az áruba bocsátás, annak eladásához – az egyre erősödő piaci verseny miatt – igen erős marketing tevékenységre is szükség van. A jobb eladhatóság érdekében mindenképpen szükség van a kereslet és a kínálat pontos feltérképezésére.
Az egészségturizmus tendenciái biztatóak, ám ahhoz, hogy a jövőben meg tudjuk tartani, illetve fokozni tudjuk az elért eredményeket, a marketingre ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni, mint magára a termékfejlesztésre.
A különböző piaci stratégia kidolgozása előtt érdemes pontos összeírást készíteni a jelen helyzetről: melyek az ágazat erősségei és gyengeségei. Ezt a célt szolgálja a SWOT analízis. A SWOT az angol Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats (erősségek, gyenge pontok, lehetőségek, veszélyek) szavak kezdőbetűiből alkotott betűszó.
A mind jobban erősödő piaci verseny miatt a meggyőzés leghatásosabb formája a reklám. A legfontosabb reklámeszközök: prospektus, katalógus, plakát, hirdetés, tévéreklám, kirakat, kiállítás. A reklámtevékenységek folyamán érdemes a célcsoportokban való gondolkodás, hiszen az egyes korosztályok meggyőzése más-más formában érhető el.
Az egészségturizmus hagyományos résztvevőinek növelése mellett egyre fontosabbá válik a célcsoportok kiszélesítése, az ágazatban résztvevő korosztályok számának növelése.
A gyógy- és termálturizmus keresleti csoportjai az egészségturisztikai szolgáltatások igénybevétele szerint a következők lehetnek.
Az idős korosztályok a klasszikus gyógyturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások elsődleges igénybevevői. Jellemzőjük a hosszú tartózkodási idő, hiszen egy-egy kúra időtartama átlagban két-három hét is lehet. Ez a korosztály egyben a gyógy- és termálturizmus legnagyobb vevőcsoportja is, amelynek piaci szerepe a jövőben tovább erősödhet az európai társadalom elöregedése miatt.
A középkorúak – másod vagy harmadszabadságukat töltve – elsősorban rekreációs és prevenciós céllal veszik igénybe a gyógy- és termálturisztikai szolgáltatásokat. Mivel a fejlett országok társadalombiztosításában egyre nagyobb szerepet kap a prevenció, ezért a jövőben ennek a keresleti csoportnak nemcsak létszám szerinti bővülése, hanem vásárlóerejének növekedése is valószínűsíthető.
A fiatal sokgyermekes családok – szintén másod- vagy harmadszabadságukat töltve – főként élményfürdőzés céljából keresik fel a gyógy- és termálfürdőket. Ennek a keresleti csoportnak a piaci aránya viszonylag kicsi, ennek ellenére a számok itt is növekedő tendencia felé mutatnak.
A fiatalabb korosztályok elsősorban a fitness és wellness szolgáltatásokat veszik igénybe. Noha ez a vevőcsoport közepes jövedelemmel rendelkezik, piaci részarányuk itt is a növekedő trendet követik.