1. SYPHILIS:
  Treponema pallidum által okozott betegség, ami nemi érintkezéssel, vagy valamely más nyálkahártya kontaktus útján terjed.
  • Az I. stádiumban: a kórokozó behatolási helyén beszűrődés után, fekélyesedés (sánker) jön létre ill. a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Ezek fájdalmatlanok.
  • A II. stádiumban: 6-8 hét múlva puha, fehér enyhén kiemelkedő foltok a nyálkahártyán, bőrkiütések, láz, gégegyulladás, nyirokcsomó megnagyobbodások, anogenitális szemölcsök.
   Ez 2 évig tart. Nagyon fertőző ilyenkor.
  • A III. stádiumban: tehát évek múlva, glossitis, nyelv papillák sorvadnak, barázdássá válik, leukoplákia alkul ki, amiből nagyon gyakran rák fejlődik. Fekélyesedés, palatum átfúródhat.
   Szájtüneteken kívül ér- és idegrendszeri tünetek észlelhetők.
   A veleszületett syphilist, szem, fültünetek, hordó alakú metszőfog, szájzug berepedés és nyeregorr jellemez.
  • Kezelés: nagy dózisban Penicillin.
 2. TBC:
  (Az elmúlt években újra népegészségügyi probléma lett, ráadásul új fajtája jelent meg, ami nem igazán reagál a korábbi TBC megbetegedés gyógyítására használt gyszerekre.)
  A szájüregben csak ritkán alakul ki tbc-s elváltozás.
  A kórokozó belépésének helyén apró elváltozás látható. Primer komplexusnak hívjuk, amikor a környéki nyirokcsomó is megduzzad ezzel együtt. Ez aztán gyógyul vagy szétterjed a véráram útján a szervezetben.
  Száj-garatüregi primer komplexus esetén a belépés helye sokszor a mandula, ezt nyaki nyirokcsomó duzzanat kíséri. Ritkán jár fekélyesedéssel, ami nem fáj és az ínyszél felől az áthajlás felé terjed. A nyirokcsomók beolvadhatnak (sajtosodás).
  Tuberkulin próba pozitív.
  Ha tüdőből terjed a szájüreg felé, a nyelvre lokalizálódik, ami szürkés alapú, kifekélyesedett lesz, de nyaki nycsomók nem duzzadnak meg.
  Ritkán arcbőrről terjedhet a nyálkahártya felé.
 3. ACTINOMYCOSIS:
  Actinomyces israelii okozta kórkép. A kórokozó a normális szájüregből is kimutatható. Legtöbbször az állcsontok körül fordul elő az elváltozás, és foghúzás talaján fejlődik ki. Szubakut vagy krónikus fertőzés.
  A fertőzés elsősorban az alsó molárisok, főleg nyolcasok extrakcióját követően 1-6. héttel észlelhető. Kezdete lehet akut, gyorsan kialakuló duzzanat és fájdalom jellemzi Ráterjed a bőrre, ami elvékonyodik, kékes, lüktető, nyirokcsomó duzzanat nincs. Spontán áttörhet, kezelés nélkül. Diagnózis: gennyből kenet→ tenyésztés. Kezelés: antibiotikum 2 hónapig a tályog megnyitását követően.
  Krónikus esetben: kiterjedt fibrosis, elágazodó tályogüreg alakul ki sipolynyílásokkal.
 4. GINGIVITIS ULCEROSA:
  Serdülők, fiatal felnőttek betegsége. Általában elhanyagolt szájban, krónikus fogágyfolyamattal együtt észleljük. Nagy a dohányzás, stressz, legyengült immunrendszer szerepe.
  Tünetei: hirtelen kezdet ált.-ban, ínyvérzés, fájdalom, fokozott nyálfolyás, fémes íz, foetor ex ore. Először a papillák csúcsán jelentkező szürkéssárga álhártyával fedett fekély, piros szegéllyel. Majd a mélybe vagy a feszes ínyre terjed.
  Kezelése: akut tünetek megszűntetése (Klion tbl., hidrogén-peroxidos öblögetés napi 8-10x, vagy klórhexidin 0.2%-os napi 2x). A kiváltó tényezők eliminálása (depurálás, ne dohányozzon). Tilos extrakciót végezni! Végül a szövetdeformitások sebészi korrekciója.
 5. ACUT COCCALIS GINGIVITIS:
  Viszonylag ritka. Együtt jelentkezik rendszerint a torok Streptococcus- fertőzésével.
  Tünetek: az íny  diffúzan marhahús vörös, oedemás, az ínyszél alól véres, gennyes váladék ürülhet, fekélyesedés nincs.
  Kezelés: fokozott szájhigiéne, depurálás, antiszeptikus öblögetés.