Tranzakciók:

Olyan adatbázis-elérési, ill. adatbázis módosító műveletek csoportját értjük, melyeket atomian kell végrehajtani: vagy a csoportba tartozó összes műveletet végre kell hajtani, vagy egyet sem szabad közülük végrehajtani.

Az SQL” szabvány megköveteli a sorba-rendezhetőséget, de a programozó egyes tranzakciók párhuzamos végrehajtására ennél gyengébb végrehajtási követelményeket is rögzíthet.
1 tranzakció 1 adatbázist v. annak sémáját lekérdező v. módosító SQL utasítással kezdődik.
1 tranzakció befejeződésekor az adatbázis-kezelő rendszerrel közölnünk kell a befejeződés tényét az alábbi módok valamelyikén:

  1. A COMMIT utasítással 1 tranzakció sikeres befejeződését jelezzük. 1 sikeresen befejeződött tranzakció kezdete óta végrehajtott utasítások által az adatbázison végzett módosítások véglegesíthetők.
  2. A ROLLERBACK utasítással 1 tranzakció sikertelen befejeződését jelezzük. 1 így befejezett tranzakció SQL utasításai által végrehajtott módosításokat az SQL rendszer meg nem történtekké teszi, azok nem jelennek meg többé az adatbázisban.

Csak olvasható tranzakciók: Csak olvassák az adatbázis tartalmát, és nem módosítják azt.

Beágyazott SQL:

A tényleges adatmanipulációért felelősek. Az általános SQL felület helyett használható olyan módszer, mely gyakran hatékonyabb utasítás-végrehajtást tesz lehetővé SQL utasításoknak más nyelven megírt programokba történő beágyazásával.
A beágyazott SQL utasításokat a legtöbb rendszerben az utasítás elejére kiírt EXEC SQL kulcsszavakkal kell megjelölni, ezzel jelölve az előfordító programnak, hogy 1 SQL utasítás következik, amit valahogyan át kell alakítania 1 megfelelő könyvtári függvény meghívására.
Minden beágyazott SQL utasítás az EXEC SQL kulcsszóval kell kezdődjön, és a konstans értékek helyett bárhol hivatkozhatnak változókra. Az összes olyan SQL utasítás beágyazható, amelynek nincs visszatérési értéke.