A névjegy készítés és használata

Napjainkban a legtermészetesebb gesztus a bemutatkozás utáni névjegy csere.
Bemutatkozásnál könnyen lehet félrehallás, ha bizonytalanok vagyunk partnerünk nevében egy pillantás az átadott névjegyre elegendő, hogy biztosak legyünk a névben és megtiszteljük partnerünket, hogy pontosan ejtjük a nevét.

Névjegyzék méretei:

Férfiak és nők azonos méretű 4 x 9 - es méretet használnak. Ez praktikus, a regiszterek is ilyen méretre készültek. Ehhez alkalmazkodni kell. A névjegykártya téglalap alakú.
Mi legyen a névjegyen?  

  • cég
  • név
  • telefon
  • cím
  • titulus

Ha valaki több cégben érdekelt érdemesebb, hasznosabb és bölcsebb minden egyes cégre külön névjegyet készíttetni. A cím és telefon szám névjegyen való feltüntetésével felhatalmazzuk azt akinek a névjegyet adtuk, hogy bármikor bármilyen ügyben lakásunkon keressen.

Idegen nyelvű névjegyek:

Alapfeladata, hogy a nyelvet jól értő, anyanyelvi szinten beszélő segítőnk legyen.

Általános alapelv, hogy névjegyünk legyen jól áttekinthető, ne tartalmazzon felesleges információkat, a legfontosabbakat viszont pontosan tartalmazza.
A névjegy alapvető funkciója egyfajta bemutatkozás és önmagunk elérhetőségének biztosítása, de lehetnek egyéb fontos funkciói is: pl.   reklám (butiktulajdonos)

Ha bármelyik fél kezdeményez, a másiknak kötelessége névjegyet adni.

Egyéni névjegy:

Pl: csak egy név és telefonszám szerepel rajta. Ez egy baráti találkozón elfogadható, de üzleti tanácskozáson tiszteletlenséget kelt. mert megfosztjuk partnereinket a szükséges információktól, amely elengedhetetlenek egy partnerkapcsolat kialakításához.

Névjegykataszter:

A névjegyek visszakeresése bonyolult lehet, ezért ajánlott a névjegyeket téma szerint csoportosítani. Feljegyezhető a névjegyre néhány plusz információ is a tulajdonosáról.
Egy vállalkozásnak ajánlatos miden ruhájában névjegyet tartani, hölgyeknél táskában retikülben, így nem kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, hogy nincs náluk névjegy. A névjegynek gyűretlennek és tisztának kell lennie. Illetlenség a hátoldalán megfirkált névjegyet átadni.