A dohányzás illemtana

A dohányzás káros az egészségre, ez alapján minden erkölcsi alap a tiltók rendelkezésére áll. De senki sem választhatja meg a barátait, üzlettársait ezen az alapon, nem ez az emberek meghatározó értékmérője.

A nemdohányzók toleranciája:

Ha a nemdohányzó birodalmába dohányos vendég érkezik, élhet a hazai pálya előnyeivel a házigazda, de nem élhet vissza, így nem egyszerű a határvonal meghúzása. Ajánlatos a beszélgetés, tárgyalás megkezdéskor tisztázni, szükség esetén cigaretta szünetet tartani. Ehhez viszont szükség van egy olyan helyiségre, ahol a vendég kultúrált körülmények között elszívhatja a cigarettáját.
A nemdohányzók toleranciájához hozzátartozik az is, hogy elfogadják ezt a szenvedélybetegséget, nem cukkolják, csúfolják dohányos társaikat, még enyhe utalásokkal sem. Ha semleges területen csapnak össze a dohányosok és nem dohányosok, a megoldás itt is a cigarettaszünet lehet. A dohányosok nagy része eljutott oda, hogy a cigaretta ártalmas, de a leszokás mikéntjét nem ismerik, ha ezt elfogadják enyhülhet a feszültség. A kölcsönös tolerancia lényeges, meghatározó eleme a tárgyalásoknak, ezek kimenetelét meghatározza.

A dohányosok toleranciája:  

A dohányos emberek egy része tudomásul veszi, hogy vannak olyan körök (kisgyermekes családok, kórházak), amelyek határait cigarettával átlépni tilos, Innen már csak egy kis lépés, hogy a nem dohányosok meghúzhatják a maguk füstmentes határait. Illik tudomásul venni a passzív elutasítást, az aktív elutasítást pedig kötelező betartani. A dohányosok toleranciája, hogy tudomásul veszik füstölgéseik határait. Ha dohányos hív meg dohányost, biztosítani kell számára a dohányzás lehetőségét.