Manager divat

Nagyon kellemetlen szituáció lehet, ha valaki valamilyen rendezvényen túl-, vagy alulöltözötten jelenik meg. Az alulöltözöttség a meghívók lebecsülését feltételezi, a túlöltözöttség pedig rongyrázásra utal.

Az aktuális divat nem a legújabb divat, ha nem az, amit a legújabból a társadalom jelentőseb része már elfogadott.
A vállalkozó réteg divatja nem más, mint a mindennapok és minden alkalmak eleganciája, nem kirívó, nem hivalkodó, inkább nyugalmat, tisztaságot, megbízhatóságot sugalló, minden alkalomhoz alkalmazkodó.

Hétköznapi viselet:

- munkaruha
Férfiak: vállalkozónak, managernek mindig legyen a munkahelyén tartott és karbantartott öltöny és tartozékai. Ez nem flanc, hanem a mindennapi tevékenységet segítő előrelátás. Nagy segítség lehet egy hirtelen jött találkozó, soron kívüli esemény alkalmával. Ez akkor is jól jöhet, ha délutáni programunk van, s nem tudunk hazamenni átöltözni. Ez feltételezi a munkahely közelében a zuhanyozási, tisztálkodási lehetőséget.
Az öltözködéssel önmagunk számára is fontossá, ünnepélyessé teszünk egy találkozót. Partnerünk számára jelezzük, hogy készültünk a találkozásra, őt és megbeszélésünket fontosnak tartjuk.
Az öltözködés meghatározza, hol és milyen körülmények között találkozunk.
Férfiak: Számára középszínű öltöny (nem fekete - alkalmi öltözködés, nem fehér - szabadtéri események, sportrendezvények színe).
Egy jól megválasztott színű, esetleg mintázatú zakó és nadrág kiválóan megfelel a napközbeni feladatoknak. Meghatározó a helyesen megválasztott inghez illő nyakkendő.
Az  eleganciához  fehér vagy világosárnyalatú, egyszínű, esetleg halványan csíkozott ing tartozik. Nyakkendő színe feltétlenül harmonizáljon öltönyünk, zakónk és ingünk kompozíciójával. Megengedhető a zakó alatti rövid ujjú ing, de ez nem mentesít a nyakkendő viselése alól.

Blézer: nagy múltú viselet. Fekete vagy sötétkék blézer, galambszürke nadrág, fekete cipő, fehér vagy halványkék ing, egyszínű esetleg szolid csíkozású szürke vagy kék nyakkendő minden alkalommal jól használható, megfelelő öltözet. Tehát a blézer az a viselet, ami reggeltől estig megfelel az illem diktálta elegancia követelményeinek.

Nők: a női divat gyakrabban és erőteljesebben változik. A blézer a hölgyek öltözködésének is része lehet. Az üzleti tárgyaláson tilos a mély dekoltázs.  Megfelelő lehet a blézer, különböző kosztümök, szoknya - blúz, szoknya - pulóver összeállítás vagy az egybeszabott ruhák.

Alkalmi viselet:

Valamilyen meghívás, alkalom kapcsán kötelező. A meghívón feltüntethetik az elvárt öltözetet, vagy nem írják elő, de elvárják az estélyi öltözetet. Ha nem egyértelmű számunkra az öltözet a meghívás visszajelzésekor érdeklődjön.
Férfiak számára a sötét öltöny megfelelő, de elfogadott a sötétkék, sötétszürke, barna, esetleg sötétzöld is.
Hölgyek számára a kosztüm, egybeszabott ruha,  esetleg kisestélyi ajánlott.
Ha a meghívón az öltözetre utaló megjelölés van azt be kell tartani. A nemzetközi protokoll megkülönbözteti a black tie - szmoking, white til - frakk megjelöléseket. Magyarországon a kettő között egyenlőségjelet tehetünk. A szmoking öltözet fehér inget, fekete csokornyakkendőt, fekete lakkcipőt, ír elő. A frakkhoz fehér csokornyakkendő, fehér mellény, keményített fehér ing, fekete lakkcipő, cilinder és kesztyű illik.
A hölgyek alkalmi viseleteként a nagyestélyi az elfogadott.
Zokni: az öltöny, az ing, s a nyakkendő színösszeállításához passzoló színű zoknit illik viselni (nem lehet frottír zokni.)
Cipő:  Nagyon fontos a tisztaság.
A vállalkozói munkaruhához a fekete és a barna színek illenek, hétköznapi viselethez elfogadható más szín is. Az öltönyszerű öltözködés nem tűri a sportos tornacipőket és nem megfelelő a vastagtalpú cipő sem.
Zsebkendő: Társaságban, fogadáskor nem illik papír zsebkendőt használni. A batiszt vagy vászonzsebkendő ajánlott, elsősorban fehér.
Ne a nadrágzsebbe gyűrjük, inkább a zakó belső zsebében tartsuk.

Gombolás:

  • egysoros gombolású zakónál, ha két gomb van a felsőt szokás begombolni.
  • háromgombos zakónál mindhármat vagy csak a középsőt
  • kétsoros zakók csak begombolva mutatnak igazán.

Csak a legszükségesebb dolgokat tartsunk magunknál a zsebeinkben:
ezek:

  • legszükségesebb igazolványok
  • toll, esetleg papír
  • névjegykártya.